Naar hoofdinhoud

Terug

Logo Rijksoverheid - Naar de homepage van prikkenzonderafspraak.rijksoverheid.nl
Illustration: Twijfel je over je prik?

Twijfel je over je prik?

Er is niets mis met twijfelen. Om je te helpen bij je beslissing, hebben we op deze pagina een aantal links naar informatie over coronavaccinatie op een rij gezet.

Ik twijfel over de bijwerkingen en effectiviteit van de vaccins

De veiligheid van het coronavaccin staat bovenaan. Hier gelden zeer strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins die in Nederland gebruikt worden, zoals tegen de griep, polio of mazelen.

Het klopt dat je nog steeds besmet kunt raken met het coronavirus als je gevaccineerd bent. Maar de kans dat je ook daadwerkelijk ziek wordt is veel lager. Ook is de kans dat je het coronavirus verspreidt veel kleiner als je gevaccineerd bent.

Alles over bijwerkingen en effectiviteit

Ik twijfel omdat ik prikken spannend vind

Dat is helemaal niet raar: maar liefst 1 op de 3 Nederlanders is bang voor prikken. Het kan gebeuren dat je het eng vindt om te naar de vaccinatielocatie te gaan. Dat is jammer, want een vaccinatie beschermt je tegen ernstig ziek worden.

Tips als je prikken spannend vindt

Ik twijfel omdat ik online hele andere informatie lees

Veel mensen halen informatie over coronavaccinatie van internet en sociale media. Informatie verspreidt zich razendsnel. Soms is er dan weinig tijd om te controleren of het klopt. Niet alles is waar. Soms gaat het om aannames en meningen die heel overtuigend klinken. Dat gebeurt ook bij het onderwerp coronavaccinatie.

Laat je goed informeren

Ik twijfel omdat ik denk dat het coronavaccin te snel is ontwikkeld

De coronavaccins zijn – net als alle vaccins – heel goed onderzocht en getest op grote groepen mensen. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin mag het niet gebruikt worden. Stappen overslaan mag niet, en dat is dus ook niet gebeurd.

Omdat de vraag naar een coronavaccin ineens wereldwijd heel groot was, is dit keer extra efficiënt en met meer mensen gewerkt. Onderzoekers wereldwijd hebben intensief samengewerkt. Ook konden bepaalde stappen tegelijk gezet worden, en hebben de beoordelaars ook tussentijds al meegekeken. Zo is veel tijd gewonnen maar zijn toch alle vereiste stappen gezet. Uiteindelijk heeft het CBG alles nog eens grondig beoordeeld. De vaccins bevinden zich dus niet in een experimentele fase.

Alles over de feiten rondom de coronavaccins

Ik twijfel omdat ik zwanger ben

Het is logisch dat je voorzichtig bent als je zwanger ben en het beste voor je kindje wilt. Het is juist veilig om je tegen corona te laten vaccineren voor en tijdens je zwangerschap. Dat is zelfs zeer aan te raden, omdat je van het coronavirus veel erger ziek kunt worden wanneer je zwanger bent. Het virus kan ook de placenta aantasten, waardoor je ongeboren kindje gevaar kan lopen. Vaccinatie, bij voorkeur met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna, verkleint die kansen.

Het vaccin komt niet bij je baby. Wel de reactie van je lichaam in de vorm van antistoffen. Zo bescherm je je baby ook na de geboorte.

Alles over coronavaccinaties en zwangerschap

Ik twijfel omdat ik (ooit) zwanger wil worden

De vaccinatie tegen corona heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Niet bij vrouwen en niet bij mannen, ook niet bij IVF-behandelingen. Het RIVM raadt vrouwen die zwanger willen worden aan om zich met BioNTech/Pfizer of Moderna tegen corona te laten vaccineren, omdat het coronavirus zwangeren extra ziek kan maken. Ook kan het coronavirus gevaarlijk zijn voor de placenta, en dus voor het ongeboren kind.

Alles over coronavaccinaties en zwangerschap

Ik twijfel omdat ik denk dat andere middelen beter werken dan de vaccins

Er zijn al veel verschillende onderzoeken gedaan maar tot nu toe is er niets gevonden dat ziek worden door het coronavirus ook maar een beetje kan voorkomen. Alleen vaccinatie kan voorkomen dat je ziek wordt.

Laat je informeren over de feiten rondom de coronavaccins

Ik twijfel omdat ik denk dat ik geen vaccinatie nodig heb

Meestal word je als jongere niet of nauwelijks ziek door corona. Maar toch kun je wel flink ziek worden. Ook kun je lang last houden van klachten en long-covid oplopen. Door je te laten vaccineren, maak je de kans veel kleiner dat je ziek wordt. Of dat je het coronavirus overdraagt aan een ander. Zo bescherm je jezelf en de mensen om je heen.

Alles over de coronavaccins voor jongeren tot 18 en daarboven

Niet overtuigd?

Vaccineren is niet verplicht. Denk er nog eens rustig over na. Praat erover met vrienden en familie.

Benieuwd hoeveel mensen je voor gingen? Bekijk het coronavaccinatie dashboard:

Coronadashboard

Zo gaan we om met jouw gegevens:

Niemand weet wie je bent. Het bekijken van de priklocaties op deze website is volledig anoniem.

We slaan op deze site geen persoonsgegevens op.

We houden alleen bij welke onderdelen bezocht worden. Zo verbeteren we deze website.

Over deze website

  • Privacy
  • Cookies
  • Copyright
  • Toegankelijkheid
  • Kwetsbaarheid melden

Meer informatie?